Junilistan skapar turbulens i dalacentern

Det nya partiet som bildats inför sommarens val till EU-parlamentet - Junilistan - ställer redan till med oreda inom politiken.
En av centerns portalfigurer i Dalarna, förra riksdagsledamoten Birgitta Hambréus från Orsa, har engagerat sig i Junilistan.
Det engagemanget ifrågasätts nu av centerns länsordförande, Bertil Daniels.

- Jag har engagerat mig enbart för att det här nya partiet ska få komma till. Jag har inte ens sökt om att få bli medlem, säger Birgitta Hambreus till Dalanytt.

För att ett nytt parti ska kunna bildas måste 1.500 personer skriva på för partiet. Det är den namninsamlingen som Birgitta Hambreus tänker hjälpa till med.
- Jag tycker det är väldigt viktigt att ha det här partiet att rösta på i valet, för alla oss som inte vill att EU ska växa till och ta mer och mer makt, säger Birgitta Hambreus till Dalanytt.

Men dalacenterns länsordförande, Bertil Daniels, är inte förtjust över Birgitta Hambreus engagemang i ett annat parti.
- Man måste klunna kräva lite större moral och respekt för det förtroende som hon har haft och skaffat sig i Dalarna under en så lång tid.

Kan Birgitta Hambreus vara kvar i partiet och ändå vara engagerad i Junilistan?
- Det är partiet centralt som måste pröva den frågan, säger Bertil Daniels.

Han tror också att det kan bli aktuellt med en sådan prövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".