Gästgården i Horndal i konkurs

Gästgården har med jämna mellanrum figuerart i media sedan 1999. Det var då som anställda vid det privata behandlingshemmet för psykiskt sjuka gjorde en anmälan om missförhållanden på hemmet.

Gästgården sattes under lupp från myndigheternas sida, länsstyrelens social enhet började granska verksamheten, och föreståndarinnan åtalades. Hon dömdes till villkorlig dom och dagsböter för olaga tvång mot en patient.

Efter många turer i olika förvaltningsdomstolar så fastställde kammarrätten i april i fjol ett tidigare beslut från länsstyrelsen om att stänga Gästgården. Men dessförinnan hade ledningen för hemmet redan bestämt sig för att att satsa på något nytt, någon verksamhet som inte krävde tillstånd från länstyrelsen.

Rehabilitering av utbrända, det var det nya konceptet. Gästgården sökte bland annat regionalt utvecklingsbidrag till den nya verksamheten som var tänkt att ge jobb på heltid åt tio personer. Viss del av rehabiliteringen skulle ske i Brasilien.

Men länsstyrelsen sa i höstas nej till bidrag, och Gästgården hamnade i ekonomiska trångmål. Anställda hade svårt att få ut sina löner.

Tilll slut såg sig hemmet tvingat att lämna in en ansökan om konkurs till Falu tingsrätt. Och i torsdags försattes Gästgården i konkurs av tingsrätten. Nu ligger Gästgårdens öde i konkursförvaltarens händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista