politik

Kan tänka sig stänga ute SD

En stor majoritet av partierna i Dalarnas kommuner kan tänka sig att samarbeta över blockgränserna för att stänga ute Sverigedemokraterna efter höstens val. Det visar en enkät till länets politiker som Sveriges Radio har gjort.

Solbritt Andersson är ordförande för Vänsterpartiet i Hedemora. Hon samarbetar med vem som helst för stoppa Sverigedemokrater.

- Jag skulle inte tveka en sekund att göra det eftersom de har krafter som jag inte gillar, säger Solbritt Andersson.

Hon menar att partierna har kommunens bästa för ögonen och att de ofta är ofta överens över blockgränserna.

- Jag tror att vi skulle komma överens på kommunal nivå, säger hon.

Men hur demokratiskt är det om väljarna röstat fram Sverigedemokraterna i Hedemora till exempel och så gaddar ni ihop er för att stänga ute Sverigedemokraterna?

- Det är också en av demokratins spelregler att man kan göra såhär, man kan göra koalitioner, säger Solbritt Andersson.

Dalanytt har frågat alla partiordförande på kommunnivå i Dalarna hur de tänker hantera Sverigedemokraterna. Av de 65 som svarade säger 53, alltså fler än 8 av 10, att de kan tänka sig att samarbeta över blockgränserna för att stänga ute Sverigedemokraterna.

Ulla Olsson är ordförande för moderaterna i Borlänge.

- Det är en lösning som jag ser det också, speciellt här i Borlänge där jag är verksam politiker. Vi har stora funderingar kring integrationsfrågorna och det är ju den enda fråga som Sverigedemokraterna driver, och de driver ju inte den på ett konstruktivt och bra sätt så där är jag beredd att samarbeta, säger Ulla Olsson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se