valet 2010

Partier i Dalarna tvekar

I valet i höst står två politiska block tydligt mot varandra. Men i kommunerna ser det annorlunda ut. Nästan hälften av partierna i Dalarnas kommuner tvekar om vilket block de ska stödja efter valet.

Det visar den enkät till politiker i Dalarna som Sveriges Radio har gjort.

Annelie Stenberg är ordförande för moderaterna i Leksand, där det borgerliga samarbetet i alliansen borde vara självklart. Men så är det alltså inte.

- Det är jättebra att de stödjer varandra på riksnivå och synd att det inte är så här i Leksand, säger hon.

Annelie Stenberg förklarar att man jobbat så i Leksand tidigare - sedan 1974 fram till 2008 då det uppstod en spricka och det uppstod en annan konstellation.

Sveriges Radio har frågat ordförandena för partierna i länets kommuner om de planerar att bilda majoritet utefter de blockgränser som finns i politiken. Av de som svarat säger nio procent nej. Och 48 procent svarar att de inte har tagit ställning än. Så blockgränserna kan se helt annorlunda ut i kommunerna efter valet.

- Vi har inte pratat om något nu inför valet utan var och en kör sitt eget så får vi se hur resultatet blir, säger Annelie Stenberg.

Hon berättar att man i Leksand har särskild Leksandallians - även om den är liten. Den alliansen består av Moderaterna och Kristdemokraterna.

- Nu får vi får se hur dte blir efter den 19 september.


Dalanytt
Dalanytt@sr.se