Transtrandsbränderna

Längsta rättegången i repris

De fyra familjemedlemmar från Transtrand som Mora tingsrätt dömt för grova bedrägerier och bidragsbrott har överklagat sina domar. Det har också åklagaren gjort, men i hans fall för att få en straffskärpning för alla fyra.

Det här målet som är det mest omfattande i Mora tingsrätts historia handlade också om ett stort antal misstänkta mordbränder på familjens fastigheter. Men Mora tingsrätt ogillade åtalet om mordbränderna.

Däremot fälldes alla fyra familjemedlemmarna för att på felaktiga grunder ha tillskansat sig närmare 5 miljoner kronor från Försäkringskassan.

Modern i familjen och en dotter till henne dömdes till tre års fängelse, en son till ett och ett halvt års fängelse och ytterligare en son till skyddstillsyn och 240 timmars samhällstjänst.

"Längre straff"

Alla fyra har nu alltså överklagat sina domar till Svea Hovrätt och de yrkar alla på att hovrätten ogillar åtalen.

Men åklagaren har också överklagat alla fyra domarna. Han yrkar på att hovrätten utdömer ett längre fängelsestraff för de tre som redan i tingsrätten dömdes till fängelse. Åklagaren vill också att den fjärde familjemedlemmen som tingsrätten dömde till skyddstillsyn och samhällstjänst också får fängelse som påföljd.

I Mora tingsrätt pågick rättegången i 38 dar. Nu återstår att se hur många dar som hovrätten avsätter för målet.

Dalanytt
dalanytt@sr.se