dalanytt granskar

Kursgård jämförs med farlig sekt

En harmlös kursgård eller en verksamhet som manipulerar och utnyttjar människor som mår dåligt?Dalanytt granskar den här veckan kursgården Baravara i Rättvik som har anknytning till Osho, tidigare Bagwhan, den kontroversielle religiöse ledaren från 70-talet. Magnus Ifver jobbar på Hjälpkällan, en stödorganisation för personer som lämnat slutna religiösa rörelser. Han jämför Baravara med en religiös sekt.

- De använder samma metoder som en religiös sekt och lockar med att vara en kursgård med "finn dig själv", där de kombinerar västerländsk psykologi med österländsk meditation, men jag skulle vilja säga att de lockar med någonting annat och att det i själva verket rör sig om en manipulativ och farlig sekt, säger Magnus Ifver.

BaraVara har sin kursgård utanför Rättvik och erbjuder kurser i att finna sig själv - men det kostar pengar. Går du dessutom flera kurser kan det handla om mycket pengar.

Magnus Ifver har pratat med avhoppare ochch vet personer som brutit med sina familjer efter sin vistelse på Baravara.

Grundaren är affärsmannen Lars Vedam Knutsson som en gång drev klädföretaget Gul & blå.

- Det är inte ovanligt att den här typen av nyandliga rörelser har en affärsman som grundare och bara det gör att man borde haja till, säger Magnus Ifver.

Om du skulle jämföra BaraVara med andra rörelser, hur vill du säga då?

- Just i Dalarna har vi Mormonkyrkan och Jehovas vittnen, de är i sammanhanget en mildare form av sekter så jag skulle vilja säga att BaraVara är en av de värre i Sverige.

Men grundaren Lars Vedam Knutsson avfärdar kritiken.

- Det finns ingenting i det här som är en sekt, i sådana fall skulle jag vara sektledare. Här kommer och går du precis som du vill, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se