Pengar för att rädda hembygdsgårdar

Länsstyrelsen Dalarna har fått 725 000 kronor att dela ut i bidrag till projektet Hus med Historia.  27 hembygdsgårdar i länet, har sökt medel till kulturvårdande insatser och mest pengar får Boda hembygdsgård i Rättviks kommun

Boda gammelgård får 130 000 kronor, som ska användas till att renovera de dalmålningar som pryder ena gavelväggen i Sjonsstugan.

Målningarna, som utförts av Sjungar Anders Hansson från Gulleråsen, är på väg att förstöras av fukt och ska nu åtgärdas.

Ludvika hembygdsgård får högst 120 000 kronor för att klimatskydda Gruvmuseet. Hembygdsföreningen har ansökt om drygt 1 miljon kronor i statliga pengar till restaurering av hembygdsgårdens 32 byggnader. Men länstyrelsens bidrag är enbart riktat till Gruvmusset.

En annan hembygdsgård som har pengar att hämta till restaureringsinsatser av olika slag är Baggströmska gården i Söderbärke. Det är en väl bevarad bergsmansgård från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet-.

Dessutom får Gagnefs minnesstuga och Åhls minnesgård i Leksands kommun pengar inom ramen för projektet Hus med historia. I de tre fallen handlar det om bidrag från 45 000 kronor till 80 000 kronor.

dalanytt@sr.se