Omarrondering i Åhls socken

Den planerade omarronderingen i Boda utanför Rättvik har ställts in. Lantmäteriet har gett upp inför det stora motståndet som har funnits där mot att fördela om skogsmarken. Men strax intill, i Åhls socken utanför Leksand där har lantmäteriet lyckats med sin omarrondering.

- Man kan höja rotnettot vid avverkning och fastighetsvärdena höjs, nämner Mats Backman vid Lantmäteriet i Mora som några av fördelarna med omarronderingen i Boda.

Omarronderingen i Åhls socken drogs igång på vårvintern 1999. Det har alltså tagit fem år att jämka samman alla olika, mer eller mindre stridiga viljor. När omarronderingen startade var det 550 markägare som ägde ungefär 5000 skiften placerade på lite olika mer eller mindre små ställen. Över 200 markägare har nu sålt ifrån och kvar har blivit 330 skogsägare som nu delar på 500 skiften istället för som förr 5000 skiften. Man äger alltså mycket större sammanhängande bitar numera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".