Dalamäklare fick sänkt straff

I dag kom Svea Hovrätt med sin dom mot dom två fastighetsmäklare som av Falu tingsrätt dömts till åtta månaders fängelse respektive villkorlig dom och samhällstjänst för ekonomiska brott. Och det näringsförbud som tingsrätten beslutade om för en av mäklarna, det undanröjs av hovrätten.

Dom båda fastighetsmäklarna som bedrivit sin rörelse i ett handelsbolag i 20 års tid åtalades efter en skatterevision. Den visade bl a att dom under åren 2001 och 2002 inte redovisat 1,4 miljoner i provisioner på försäljningar av bostadsrätter och av fastigheter utanför länet.

Den av mäklarna som betrakats som den drivande kraften i bolaget dömdes av Falu tingsrätt till 8 månaders fängelse. Han fälldes för skattebrott, bokföringbrott och försvårande av skattekontroll vad gäller rörelsen. Han dömdes också till tre års näringsförbud och fälldes dessutom privat för grovt skattebrott.

Den andre mäklaren som på grund av sjukdom inte arbetet lika mycket kom lindrigare undan. Villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst blev påföljden i tingsrätten för honom.

Domarna överklagades av säväl åklagaren som mäklarna. Åklagaren som ansåg att mäklarna ägnat sig åt systematisk brottslighet yrkade på strängare straff. Men det vinner inget gehör hos hovrätten.

Påföljden 8 månaders fängelse för en av mäklarna ändras inte, men hovrättens dom innebär ändå en viss strafflindring för en honom. Han slipper näringsförbud och det grova skattebrottet som tingsrätten ansåg honom skyldig till ändras till enbart skattebrott.

När det gäller den andre mäklaren fastställer hovrätten tingsrättens dom i sin helhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".