Landstinget

Vårdköerna ska kapas

Nu storsatsar Landstinget Dalarna på att få ned den långa väntetiden till bland annat ögon- och knäprotesoperationer. Totalt rör det sig om 15 miljoner kronor varav den största delen går till Ortopedin där man har stora problem med väntetider.

Ortopeden får åtta miljoner för att få ned väntetiderna och verksamhetschefen Hanne Hedin märker redan av den nya satsningen.

– Innan sommaren skickar vi 100 patienter till Stockholm för operation av knäproteser. Vi kommer att operera sex lördagar fram till sommaren och vi kommer ha en extra sal ett helt år från och med hösten för att få undan vår väntelista, säger Hanne Hedin.

– Köerna kommer inte att försvinna med det kommer att blir bättre, säger Hanne Hedin.

Två miljoner går också till ögon som också har långa väntetider och resterande pengar delas ut på den övriga operationsverksamheten.

På grund av att Landstinget Dalarna inte kunnat erbjuda minst 80 procent av dalfolket operstionstid inom tre månader, som vårdgarantin säger, så gick landstinget miste om 3,5 miljoner kronor från regeringens kömiljardspott.

Nästa utdelning är i december och då hoppas landstingsledningen på att man fått ned väntetiderna så att man får ta del av utdelningen då.

Dalanytt
dalanytt@sr.se