Landstingoppositionen överkörd enligt rapport

Topptjänstemännen går i landstingsledningens koppel, många av landstingets utredningar är undermåliga och oppositionen är överkörd. Det är en del av den kritik som framförs i en rapport som gått ut till politikerna i Dalarnas landstingsstyrelse.

Lars-Ove Hagberg är vice ordförande i landstingsstyrelsen och han säger att förarbetet för landstingsstyrelsens arbete måste förbättras så att oppositionen bättre ska kunna vara med och påverka politiken.  

(Landstingsledningen i Dalarna får i en oberoende revision

kritik för hur landstinget styrs.

Rapporten, som skrivits av revisorsfirman Ernst & Young, har nu skickats ut till politikerna i landstingsstyrelsen, skriver Falu Kuriren idag.

Rapporten konstaterar bland annat att många utredningar som görs är undermåliga, att de politiska frågorna inte avgörs i landstingsfullmäktige utan på landstingets kansli och att topptjänstemännen går i landstingsledningens ledband.

Till de positiva saker som lyfts fram hör att de täta kontakterna mellan tjänstemän och den politiska majoriteten kan bidra till att man snabbt kan lösa problem tillsammans.

Rapporten bygger på intervjuer med förtroendevalda och tjänstemän samt på underlag till sju olika beslut som fattats i landstinget de senaste fyra åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".