Minskade utsläpp drabbar företag

Flera företag i Dalarna kan drabbas hårt av det nya systemet för utsläppshandel. Det handlar om att företag ska kunna köpa sig rätter för utsläpp av koldioxid. Framför allt kan SSAB Tunnplåt i Borlänge drabbas om förslaget går igenom.

Det hela handlar om att man ska skapa en slags börs för utsläppsrätter i EU. Det innebär att varje företag får utsläppsrättigheter tilldelade sig för att få släppa ut koldioxid, och får man inte tillräckligt med rättigheter får man köpa sig fler utsläppsrättigheter.

SSAB Tunplåt ser allvarligt på det här eftersom det innebär att man kan komma att få ökade kostnader för sin produktion och har uppvaktat politikerna för att få en ändring i förslaget. Kurt Johansson är VD för SSAB

Politikerna är överens om att miljön är en viktig fråga och att man måste ta till nya åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid. Men hur det ska ske råder det delade meningar om.

Socialdemokraterna tycker att Sverige ska ligga fyra procent under det tak som EU satt för koldioxid utsläpp medan moderaterna tycker att vi borde tänka mer på tillväxten av företagen.

Förslaget om utsläppshandel ska behandlas i riksdagen den 3:e mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".