Grov utpressning mot Falubo

I dag har det första åtalet väckts i ett stort mål som handlar om grov utpressning. Det är en 22-åring från Stockholm som åtalats vid Falu tingsrätt misstänkt för att ha försökt pressa en man från Falun på en stor summa pengar.

22-åringen har åtalats misstänkt för att i samförstånd med en 46-åring från Falun ha utsatt en företagare i Falun ett grovt utpressningsförsök.

Enligt vice chefsåklagare Catahrina Wikner har dom genom olaga tvång försök förmå Falubon att lämna över 200 000 kronor till dom.

Det olaga tvånget har bestått i att 22-åringen hotat att skada, skända och döda Falubon och hans hustru och barn, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Den medmisstänkte 46-åringen har ännu inte åtalats. Han är förutom försök till grov utpressning även misstänkt för grov utpressning mot en annan målsälgare liksom anstiftan till grov misshandel.

Och I den här härvan är också en tredje person inblandad och häktad. Det är en 26-åring från Hofors med svårt kriminellt förflutet häktad, bland aanat har han tidigare gjort sig skyldig till dråp.

26-åringen är även han misstänkt för utpressningsbrott liksom grov misshandel.

Totalt är det fyra personer som pressats på pengar i den här härvan.

När det gäller 46-åringen från Falun och 26-åringen från Hofors så är förundersökningen inte klar. Det är den däremot när det gäller 22-åringen från Stockholm, och därför har åklagaren väckt åtal mot honom i dag så att han slipper sitta i häkte längre än nödvändigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".