Ingen ansvarig för bussolyckan i Ängelsberg

Statens haverikommission är klar med sin utredning kring den svåra bussolyckan i Ängelsberg utanför Fagersta för drygt ett år sedan.
Kommissionen konstaterar bland annat att ingen enskild person kan ställas till ansvar för olyckan som krävde sex personers liv.

Det var den 24 januari i fjol som den tragiska olyckan inträffade. Bussen hade ersatt ett inställt tåg på sträckan Ludvika-Västerås.
Ett 50-tal personer fanns ombord när bussen körde av vägen av och välta cirka en kilometer utanför Ängelsberg i Fagersta kommun. Sex passagerare, därav fyra från Dalarna, dödades och 41 skadades.

Nu har Statens haverikommision utrett olyckan som är en av dom allvarligaste med buss någonsin här i landet.
Kommissionen anser att flera omständigheter låg bakom olycka, det uppger TT. Bland annat säger kommissionen att det saknades förutsättningar för en säker bussresa med tanke på det besvärliga väglaget. Vägen vid olycksplatsen var snö- och isbelagd och ingen halbekämpning hade gjorts. Utredarna ifrågasätter om busar i passagerartrafik överhuvudtaget ska få köra på vintervägar som inte gjorts fria från snö och is.
Men någon enskild person kan alltså inte ställas till ansvar för olyckan, enligt haverikommissionen som i sin utredning också konstaterar att räddningsinsatserna efter olyckan fungerade mycket bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista