Ny rättegång om Falukliniken

För nära 12 år sen gick det privata sjukhuset Falukliniken i konkurs. Flera juridiska processer har under åren följt i konkursens spår.
Snart är dags igen för huvudpersonerna bakom den misslyckade vårdsatsningen att mötas i Falu tingsrätt.

Den här gången handlar det 327 411 kr som Faluklinikens grundare, faluläkaren Kenneth Grann och finansiären bakom alltihop, faluföretagaren och riskkapitalisten Olle Brovall, tvistar om. Det är en ganska liten summa, åtminstone om man jämför med miljonerna som rullade runt Falukliniken.

Det var 1991 som det privata sjukhuset invigdes med pompa och ståt i ett nybyggt flott hus på Lugnet. Men redan vid invigningen brottades verksamheten med ekonomiska problem. Bakom kulisserna pågick redan då strider om vem som skulle ta de ekonomiska riskerna. Något år senare var konkursen ett faktum.
Pengarna man nu tvistar om härrör sig från en förlikning mellan parterna från 1995. Senare i år tar tingsrätten ställning till vem som har rätt.

Hur har det gått för huvudpersonerna bakom Falukliniken?Kenneth Grann har delvis fått revansch för sina idéer om privat drift av sjukvård. Han är VD för det bolag som driver Simrishamns sjukhus på privat entreprenad. Olle Brovall är pensionär men sysslar fortfarande med riskkapitalsatsningar.

Faluklinikens gamla lokaler fungerar än ett tag som kårhus för Högskolan Dalarnas studenter i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista