Rovdjursfrågor i Riksdagen idag

Det kan mycket väl bli aktuellt med en ändring av svensk jaktlagstiftning, som förenklar reglerna för skyddsjakt på rovdjur.
Det framkom vid en offentlig utfrågning i riksdan idag. Ledamöterna i miljö- och jordbruksutskottet fick ställa frågor till företrädare för jägare, forskare, myndigheter och naturvårdsorganisationer.

Det är framför allt en paragraf i jaktlagstiftningen som jägarna protesterar mot. Det är den regel som säger att man inte får döda ett rovdjur som skadat till exempel tamboskap, om det inte finns anledning att tro att det kommer att hända igen.
Det kan alltså vara olagligt att skydda sin boskap genom att skuta till exempel en varg som angriper ett får.

Naturvårdsorganisationerna däremot pekar på att många rovdjur, och då särskilt vargarna, är så sällsynta idag att de måste skyddas från jakt om de över huvud taget ska kunna finnas kvar.

(I inslaget intervjuas i tur och ordning moderaten Catharina Elmsäter-Svärd, Svenska Jägareförbundets ordförande Owe Wiktorin och Ann Dahlerus som är vice ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".