Vasaloppet hotas av skattesmäll

Skattemyndigheten anser att Vasaloppet medvetet manipulerat sina inkomster och utgifter för att slippa skatt. När skattemyndigheten granskade Vasaloppets marknadsbolag slutade det med ett krav på över tre miljoner kronor i skatt.
Vasaloppet kommer med största sannolikhet att överklaga beslutet.
- Vi har ännu inte överklagat, vi håller på att fila på slutfraserna i våra yttranden. Vi har ett Vasalopp som ska genomföras, och det måste vi fokusera på innan vi kan göra det här, säger Mats Budh, VD för Vasaloppet Marknads AB till Dalanytt.

Vasaloppet består av ett marknadsbolag och en ideell förening. Enligt Skattemyndigheten har Vasaloppet medvetet utnyttjat det faktum att föreningen inte behöver betala skatt. Kostnader har hamnat i bolaget och intäkter har hamnat i föreningen.

Det här är inte första gången som Vasaloppet hamnat i klammeri med skattemyndigheten. För några år sen krävdes Vasaloppet på närmare 350.000 kronor i reklamskatt och skattetillägg. Då överklagade man till både Länsrätten och kammarrätten, men båda gav Skattemyndigheten rätt.

Den här gången slår Skattemyndigheten bland annat ner på att Vasaloppets marknadsbolag har haft inkomster på 2,6 miljoner som inte tagits upp i deklarationen. Det handlar om valla, blåbärssoppa och hyrbilar som sponsorer har ställt till förfogande.
Dessutom tycker skattemyndigheten att åkarnas prispengar ska betraktas som lön, och att marknadsbolaget därmed ska betala arbetsgivaravgifter och lämna in kontrolluppgifter på åkarna. Men det tänker Vasaloppet inte göra, säger Mats Budh till Dalanytt.
- Vi kommer att följa samma rutiner som tidigare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".