Informationsbrist om mediciner

Det vore bättre för dom äldre om dom som vårdar dom mest visste mer om medicinen som dom gamla får. Igår gick därfö Läkemedelsindustriföreningen ut i en drive där tusentals som jobbar inom äldreomsorgen i Sverige fick utbildning i ett nytt läromedel om det här på Internet.

I Dalarna var det tio äldreboenden som fick besök och läkemedelskonsulent Carry Fix var på Lyssfallets servicehus i Enviken.

Tanken är att all personal som jobbar med äldre ska få lära sig hur man via Fass på nätet och en CD-rom-skiva går in och lär sig mer om olika läkemedel och hur dom påverkar kroppen. Sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden - alla ska kunna det här är det tänkt. Men det är inte helt lätt att förstå hur man ska göra.

Jessica Silama och Mikael Sundberg arbetar som undersköterskor på Lyssfallets servicehus i Enviken och dom tycker att det vore jättebra att kunna mer om läkemedel.

Mer utbildning är bra tycker alltså Jessica och Mikael. Men man kommer att få utbilda sig gratis på fritiden. Dom som har tänkt ut hur det här skulle vara, har tänkt bra menar Mikael. Men det fungerar inte.

Ella Sjöström är sjuksköterska på Lyssfallet. Hon menar också att hela utbildningen bygger på att folk väljer att utbilda sig själva hemma på fritiden. Men även om dom skulle vilja det så kan det vara svårt ändå att förstå sig på allt det tekniska menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista