Glapp i bidrag till 16-åringar

Har du ett barn som fyller 16 nu under årets första sex månader kommer det sista barnbidraget att betalas ut i juni, samtidigt som studiebidraget kommer först i september. En ekonomisk förlust på 1900 kronor som inte många vet om.

Karin Jernberg, från Vika, har en dotter som fyllde sexton i januari och hon är besviken på de här reglerna. 

- Jag tycker att det är hemskt, särskilt som sommarmånaderna kostar lite mera när man är ledig och vill kosta på sig lite mer under sommarlovet, säger Karin Jernberg.

Men det är inte bara januaribarn som blir utan pengar under sommaren utan alla som fyller sexton under årets första sex månader.

De som är födda från juli och framåt kommer inte att förlora några pengar då barnbidraget direkt går över till studiebidrag i september.

Margreth Ekberg är handläggare på Försäkringskassan i Falun och hon håller med om att det här är orättvist:

Enligt Jan Andreasson, strateg på CSN:s huvudkontor i Sundsvall, ligger utredningen, som går ut på att barnbidraget skall betalas ut tills barnet är 18 år, på regeringsnivå. Och därifrån väntas ett besked i mitten av april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista