Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nämndeman smet från olycksplats

En nämndeman vid en tingsrätt i Dalarna var i höstas med om en trafikolycka och smet då ifrån olycksplatsen, trots att det är olagligt. Nämndemannen körde på ett hästekipage, och hästen fick lättare skador. Nämndemannen har erkänt brottet.

En nämndeman har svurit samma domared som de juristutbildade domarna vid våra domstolar. Nämndemännen sitter med vid rättegångar och är med och avgör vilka som är skyldiga eller oskyldiga till olika brott. Dessutom är nämndemännen med och avgör vilka straff de skyldiga ska dömas till.

Nu har en nämndeman i Dalarna själv erkänt ett brott och straffats för det. Det handlar om det brott som kallas smitning. Nämndemannen kom körande på en väg och mötte två ryttare.

Nämndemannen och ryttarna har lite olika uppfattningar om vad som hände, men den ena ryttarens häst blev i alla fall påkörd av nämdemannen när hästen tog något steg ut i vägbanan. Bilens blinkers och backspegel träffade hästens bakben.

Nämndemannen tyckte inte att det som hade hänt var särskilt allvarligt, utan körde vidare, trots att en av ryttarna red efter och skrek efter föraren att stanna.

Nämndemannen har erkänt brottet, och att det hade varit bäst att stanna på olycksplatsen, som lagen kräver.

Det hela gick aldrig så långt som till domstol, men en åklagare har bestämt straffet till 40 dagsböter och nämndemannen har dessutom fått körkortet indraget i två månader.

Det finns inga regler om att nämndemän måste vara ostraffade för att få fortsätta sina jobb, men det är politikerna i våra kommuner som tillsätter nämndemännen, och de kan naturligtvis avgöra vilka brott en nämndeman får, eller inte får göra sig skyldig till för att få fortsatt förtroende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".