Rättegång om dödsolycka i Idre

I dag inleds i Idre rättegången mot Idre fjälls VD Lars Axelsson som åtalats misstänkt för vållande till annans död. Axelsson ställs till ansvar för den tragiska olyckan i mars år 2000 då en 23-årig skidåkare från Borås omkom i den branta backen Chocken.

Olyckan gick så till att den 23-årige boråsaren körde omkull och kanade ut på ena sidan av backen. Han stötte emot lösa stenar som låg i gränsen mellan den pistade och opistade delen. En av stenarna kom i rullning och träffade skidåkaren i huvudet. Han avled av skadorna.

En förundersökning inleddes omedelbart men lades ner efterhand. Då gjorde föräldrna till 23-åringen en egen utredning, och det material dom fick fram resulterade i att vice chefsåklagare Olle Sohlberg återupptog förundersökningen. VD:n Lars Axelsson plus en annan chef vid anläggningen delgavs misstanke om vållande till annans död.

Men det åtal som väcktes vid Mora tingsrätt i juni fjol gällde enbart Lars Axelsson. Enligt åklagaren hade Axelsson av oaktsamhet vållat 23-åringens död genom att som VD anlägga en extremt brant backe och sen låta stenar ligga lösa både i och utanför backen.

Lars Axelsson ställdes till ansvar för att inte ha vidtagit erforderliga skyddsåtgärder. Och i dag inleds alltså rättegången. Det sker i Idre med en kort sakframställan följd av en syn, där parterna i målet och rättens ledamöter ska inspektera den branta backen, både nerifrån och uppifrån.

Under tisdagen fortsätter sedan rättegången i tingshuset i Mora och på onsdag i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".