Sämre vård väntar dalfolket

Ledningen för Landstinget hemlighåller fortfarande vilka konsekvenser dom planerade besparingarna får för patienterna. Men Dalanytt har tagit del av konsekvensbeskrivningarna och av dem framgår att patienterna har sämre vård att vänta.

Landstinget står inför besparingar på 320 miljoner kronor. Cheferna för sjukvårdsområdena i länet har fått i uppdrag att redovisa hur vården och personalen påverkas av besparingarna. Och även om materialet inte är klart än står det klart att Dalarnas patienter går en dyster framtid till mötes.

Så här står det bland annat: Besparingarna leder till att patientgrupper stängs ute från sjukvården. Vilka grupper som ska stängas ute är både en politisk och en medicinsk fråga.

Det kallas för strukturöversyn, det som ska spara 320 miljoner kronor. Det kan innebära att ett eller flera akutsjukhus i Dalarna läggs ner. I chefernas konsekvensbeskrivningar framgår att sjukhusen i Avesta och Ludvika ligger sämst till. Enligt länssjukvårdchefen går det också att lägga ner förlossningen i Mora. Men det räcker inte. Vårdcentraler kan stängas och antalet anställda kan minska dramatiskt.

Från psykiatrin konstateras att nya besparingar blir mycket svåra att genomföra utan att försämra vårdens kvalitet. Alla sektorer inom psykiatrin diskuterar vilka patienter som i framtiden ska prioriteras bort.

Från medicinskt håll konstateras att primärvården kommer att få ta hand om patientgrupper som tidigare skötts av specialister. 

När Landstinget rustar ner kommer kommunerna att få ta ett större ansvar. Frågan är om kommunernas redan dåliga ekonomi klarar det. Flera sjukvårdsområden varnar för att det finns risk att patienterna kommer i kläm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".