Avesta

Tre år för dråpförsök

Det blev tre års fängelse för den hyresvärd i Avesta som i maj sköt en 51-årig man i hals och huvud med tre pistolskott. Falu tingsrätt fäller hyresvärden för försök till dråp.

Den för dråpförsök dömde mannen är 33 år. Han bor i Stockholm men äger ett äldre hyreshus i Avesta. Vid det här aktuella tillfället stod han och krattade gården med en lövräfsa. Dit kom då en kvinnlig hyresgäst och hennes pappa - 51-åringen. Det uppstod ett bråk som ledde till att pappan tog tag i lövräfsan, och hotade hyresvärden med den och slog med den i taket på hans bil. Det här ledde till att hyresvärden inifrån bilen tog fram en pistol och sköt tre skott som alltså träffade 51-åringen i hals och huvud, med svåra skador som följd.

Hyresvärden har hävdat att han inte haft uppsåt att döda 51-åringen, att det rört sig om vådaskott och att han handlat i nödvärn. Åtalet mot hyresvärden kom att gälla försök till dråp och rätten har alltså funnit det åtalet styrkt. Omständigheterna har inte varit av den arten att hyresvärden inte kunnat besinna sig, menar rätten.

Hyresvärden ska betala ett skadstånd på 65 000 kronor till den 51-årige mannen som även han har döms till fängelse. Det rör sig för hans del om två månader för olaga hot och skadegörelse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista