Rättegången kring Untorparn inleds i dag

I dag inleds rättegången mot de fem män som åtalats misstänkta för att ha skjutit en björn vid en åtelplats. Det handlar om den 30-åriga björnen Untorparn som var försedd med sändare och som sköts i trakterna av Emådalen norr om Orsa sommaren 2001.

Untorparn var en av de första björnarna som märktes i det s.k. Skandinaviska björnprojektet. Det var i augusti år 2001 som Untorparn föll för en kula, knappt två månader efter naturvårdsverkets beslut att förbjuda jakt på björn med åtel, d.v.s. kött som lagts ut för att locka fram björnar.
Efter flera juridiska turer väcktes i juli i fjol åtal mot fem personer. Tre åtalades misstänkta för grovt jaktbrott. Det gäller skytten och de två män som fungerat som jaktledare respektive jaktvärd. Dessutom åtalades två män för grovt jakthäleri.
De misstänks för att ha hjälpt till att flytta kroppen från åtelplatsen till ett ställe 7 kilometer därifrån. De fem hävdar att det var just på det stället som björnen sköts, inte vid åteln men i och med att Untorparn var märkt så vet man genom pejling att han varit vid åteln någon gång under natten till den dag då han sköts. Där hittade också en besiktningsman blod och björnpäls, och en DNA-analys av blodet och håren visade senare att det var Untorparns.
Rättegången mot dom fem männen, som är från Gästrikland och Orsa, pågår till och med torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".