Högskolan Dalarna

Satsar på yrkesprogrammen

Högskolan Dalarna satsar på yrkesprogram de kommande åren för att på sikt lindra ungdomsarbetslösheten. Det blir färre enstaka kurser istället, säger Marita Hilliges, rektor på högskolan.

Ungdomsarbetslösheten leder till att fler söker sig till högskolan för att studera, då det kan vara svårt att hitta jobb.

Antalet sökande till Högskolan Dalarna har ökat för varje år och i spåren av arbetslösheten så väljer skolan nu att prioritera om sina resurser och mer satsa på hela program istället för enstaka kurser.

- Vi vill hjälpa till med att minska ungdomsarbetslösheten, säger högskolans rektor Marita Hilliges.

Får vänta

Det här betyder att den som behöver läsa in en enstaka kurs kan få vänta några år på det.

Trycket från studenterna har alltså ökat radikalt de senaste åren; en tung arbetsmarknad, lågkonjuktur och ovanligt stora ungdomskullar har bidragit till att många fler söker utbildning nu än innan.

Med facit i hand borde det finnas fler platser för dom sökanden, menar Marita Hilliges:

- Vi har fått fler platser i två år, men vi hoppas innerlkigt att vi får behålla det högre utrymmet ytterligare några år, säger hon.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista