Silbersky till jägarnas försvar i Untorparmålet

Idag började rättegången i Mora mot de fem män som är åtalade för grovt jaktbrott respektive grovt jakthäleri i samband med att den kända björnen Untorparen sköts för snart tre år sedan.
Åklagaren hävdar att björnen sköts på en åtel flera kilometer från den plats där jägarna säger att de sköt. Men det tillbakavisades idag av skyttens försvarsadvokat Leif Silbersky.

Det har inte hittats några patroner vid åtelplatsen, och det har inte gjorts någon åldersbestämning på det blod från Untorparen som hittades där, påpekade Leif Silbersky idag när rättegången inleddes.
Blodet vid åteln är ett av åklagare Christel Andersbergs starkaste kort. Hon hävdar att blodet talar för att det var vid åteln Untorparen skjöts.
Men det blodet kan vara ett år gammalt, och kan komma från Untorparens dåliga mun hävdar Leif Silbersky. Han hänvisade till ett brev från en tandläkare som pekat på björnens dåliga tandstatus som gjort att han troligen skulle blöda från munnen om han tuggade på något hårt.

Av den här första rättegångsdagen kan man skönja en konflikt mellan björnforskarna och jägarna. Naturvrådsverket menar, enligt åklagaren, att Untorparn i kraft av sin ålder och i kraft av att forksarna följt honom under lång tid hade särskild betydelse för det skandinaviska björnforskningsprojketet och att det därför var särksilt olyckligt att just den björnen sköts. Jägarna å andra sidan menar att man i första hand ska skjuta undan djur som är skadade och svaga - och att det var hög tid att den 30 år gamla och sjukliga Untorparn nu kom bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".