Bärplockare blir politik

De vietnamesiska bärplockarna i Särna får nu resa hem om de vill. Men nu kommer politiska reaktioner från både höger och vänster.

– Det blir bara värre år efter år. Och det upprepas sommar efter sommar. Man måste ta i tu med detta på ett rejält sätt så att vi får en lösning på de här återkommande bekymren, säger Lennart Sacrédeus från Mora som är riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Han har nu ställt en fråga till arbetsmarknadsminister Tobias Billström.

– Man bör se över regelverket för utländska bärplockare. Och inte minst titta på om det borde vara svenska kollektivavtal som tecknas, inte bara motsvarande det.

Ilskan sjuder bland bärplockare som trots nya regler fortfarande riskerar att lämna landet med skulder.

Nu kräver LO:s ordförande att regeringen tar sitt ansvar och riktar hård kritik mot Alliansen.

– Det gör mig upprörd när Reinfeldt och Billström skyller ifrån sig och säger att det inte är några problem. Regeringen borde ta sitt ansvar, den har skrivit lagavtalet som öppnat upp för företag att teckna avtal utan prövning. Nu kommer bärplockarna hit och ingen tar ansvar för dem, säger Wanja Lundby-Wedin till TT.

Minimilön på 16.000 kronor

Svenska företag ska enligt Kommunals avtal betala minst 16.372 kronor per månad till bärplockare. Är bärplockaren anställd via ett utländskt bemanningsföretag gäller bemanningsavtalet och en lägsta lön på 17.730 kronor. Medborgare från länder utanför EU måste ha arbetstillstånd för att jobba som bärplockare i Sverige. I år har det registrerats nära 4.000 ansökningar om sådana arbetstillstånd hos Migrationsverket. Förra året var motsvarande siffra omkring 7.000 ansökningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista