Slutpläderingar om olyckan i Chocken

Slutpläderingar hölls idag vid Mora tingsrätt i målet om ansvaret för dödsolyckan i backen Chocken i Idre Fjäll i mars för fyra år sedan, då en 23-åring från Borås omkom.
Åklagarsidan hävdar att Idre Fjälls VD Lars Axelsson kan ses som ansvarig för dödsfallet, eftersom backen inte var säker att åka i.
Men försvaret menar att grunden till olyckan ligger i att skidåkaren tappat kontrollen och att Lars Axelsson och Idre Fjäll inte kan ställas till ansvar för det.

Åklagaren anser sig ha starka bevis på sin sida, bland annat ögonvittnen som berättat att de sett 23-åringen få bakvikt på skidorna och bakåtlutad, med ryggen i kontakt med marken, åkt snett ut över kanten på backen, ut i opistad terräng och med skidspetsarna slagit i en vall med stenar, varpå han ramlat eller studsat ned i pisten och träffats av de stenar som slagits lösa och börjat rulla och hoppa ner för branten.

Åklagaren anser sig ha bevisat att det var så olyckan gick till, och att det med sunt förnuft självklart är Idre Fjäll och Lars Axelsson som är ansvariga för att stenar inte ska kunna komma farandes i pisten.

Försvaret menar att orsaken till olyckan i grunden är att skidåkaren tappar kontrollen, och för det kan inte Idre Fjäll lastas.
Stenarna låg inte lösa i vallen 23-åringen åkte in i, utan slogs lösa när han med stor kraft och hög hastighet körde in i den, hävdar försvaret.
Försvaret menar också att skadorna lika gärna kan ha inträffat vid krocken med vallen som av de nedfallande stenarna. Och att den tekniska bevisningen är för svag för att det ska kunna avgöras vad som ledde till 23-åringens skador: krocken med bergvallen, eller de nedfallande stenarna.

Försvaret säger också att om någon ska bedömas ha ansvar så är det Idre Fjäll, eller någon annan, men inte Lars Axelsson, som menar sig ha delegerat ansvaret för säkerheten vid pisten till annan personal vid Idre Fjäll.

Den 29 april ska tingsrätten meddela sin dom. Om rätten går på åklagarens linje lär Lars Axelsson dömas till villkorlig dom och böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".