Mer lokalt griskött i Dalarna

En grupp grisbönder i Dalarna vill få bättre fart på näringen och svinslakten i landskapet. Mindre än en tiondel av allt griskött som äts i länet har producerat här i Dalarna och det här vill nu en grupp grisuppfödare ändra på genom att starta ett nätverk för grisproducenter.

- Det har aldrig funnits någon kultur för att föda upp grisar i Dalarna, säger Anders Mikaelsson är grisuppfödare i Stora Skedvi. För att väcka intresset ska vi nu starta en suggring.

Tanken med en suggring är att en eller flera bönder tillhandahåller dom övriga med suggor som kan betäckas. När det sedan är dags för suggan att föda körs hon ut till den gård som enligt en uppgjort lista står på tur att få kultingar. Där stannar sedan suggan till hon diat färdigt och bonden själv kan sköta om dom nya grisarna.

- Förhoppningen är ju att vi ska locka fler producenter och bli mer effektiva, säger Anders Mikaelsson.

Han tror också att det här kan skapa fler arbetstillfällen eftersom det med fler djur i länet behövs fler djurskötare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".