Untorparnrättegången en skandal

Igår avslutades den uppmärksammade rättegången mot de fem personer som deltog i jakten för tre år sedan som resulterade i att den kända björnen Untorparn sköts. Och det har varit en rättegång som försvarsadvokaterna anser överhuvudtaget inte skulle ha blivit av.

- Man ska vara försiktig med att devalvera ordet rättsskandal men jag är beredd att sätta den rubriken på rättsprocessen vi nu gått igenom, säger Leif Silbersky, skyttens försvarsadvokat.

Leif Silbersky motiverade sitt hårda uttalande bland annat med att två åklagare redan sagt att inga brott begåtts, att vittnesmålen stöder jägarnas version och framför allt att brottsplatsundersökningen är undermålig.

Åklagaren, Christel Anderberg, har underrättegången försökt bevisa att Untroparn inte sköts där jägarna uppgett utan vid en åtel, något som naturvårdsverket förbjudit vid den här tiden. Och även hon medgav igår att brottsplatsundersökningen skötts dåligt.

Och oavsett hur rättens utslag blir om någon månad kommer domen att överklagas - det aviserade såväl åklagare som försvarsadvokater igår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista