Harry Potter förlust för handlare

I morgon säljs femte boken i Harry Potter-serien ute i handeln runtom i Sverige. En vinst för bokhandlarna skulle man kunna tor men att stora kedjor som Coop och Ica säljer boken till dumpade priser gör att även små handlare måste sänka priset. Och därmed gör en förlust.

Mora Bokhandel säljer Potterseriens tredje del för 149 kronor i morgon, samma pris som Coop har - ett pris som ligger under det pris förlaget säljer boken till handeln för.

- Vi förlorar 28 öre per bok så vi tjänar ju ingenting på det, säger Bertil Kreutz på Mora bokhandel.

Bland bokhandlarna i Dalarna är irritationen störst över att det fuskats och sålts Harry Potter-böcker innan den dag boken ska börja säljas.

Konkurrensen från butiker och stora kedjor som Coop och ICA oroar också. Som Bertil Kreutz ser det får bokhandlarna stå för bredden i sortimentet, medan Coop och ICA går in och dumpar priserna på storsäljare som Harry Potter.

När priserna pressas ned så hårt att bokhandeln inte går med vinst på en såld bok hotas det övriga sortimentet. Butiken måste satsa på säkrare kort, eller ta ut ännu högre priser på mer svårsålda titlar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista