- Facket stjälper mer än det hjälper

Det blåser nu upp till strid mellan Moderaternas och Socialdemokraternas ungdomsförbund här i Dalarna. Bakgrunden är en text som Moderata undomsförbundet i Stockholm publicerat på en hemsida för arbetssökande ungdomar. På den här hemsidan står det bland annat att ungdomar inte ska komma dragande med en massa konstiga fackliga krav när de söker sommarjobb.

- Jag håller med i grunden om vad de menar, säger Patrik Forslund moderata ungdomsförbundets ordförande i Dalarna.

Han tycker att ungdomarna ska ställa egna krav istället för att slaviskt följa facket, och att facket kan stjälpa mer än det hjälper.

Men det här håller inte ordföranden för Socialdemokraternas ungdomsförbund i Dalarna med om. Sofia Knöös säger att det är mycket viktigt att det finns reglerade avtal och att ungdomar har rättigheter på arbetsmarknaden. Därför reagerar hon starkt när hon hör ungmoderaternas ståndpunkt.

- Jag blir förbannad och främst rädd för jag tycker att det är hemskt att MUF struntar i ungdomarnas rättigheter och istället ser till arbetsgivarnas plånbok, säger Sofia Knöös.

På den här hemsidan som Moderata ungdomsförbundet i Stockholm ansvarar för menar man också att ”Vissa arbetsgivare bara har möjlighet att erbjuda så kallade svartjobb och att det i vårt samhälle inte alltid går att ställa krav på att få ett vitt arbete. Men Patrik Forslund går ännu längre. Han menar att det inte alltid är fel att jobba svart.

- Det är ju inte dom som tar svarta jobb som det är fel på utan det är arbetsmarknadspolitiken som är fel.

- Det är mer okej att ta ett svart jobb än att inte ta ett svar jobb tycker jag, säger Patrik Forslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".