Kvinna dömd för dottermisshandel

En 47-årig kvinna från en ort utanför Falun dömdes idag till villkorlig dom och dagsböter för att ha misshandlat, hotat och ofredat sin dotter.

Det var under hösten år 2000 som den då 16-åriga dottern tog kontakt med skolsystern, som i sin tur kontaktade Socialtjänstern i Falun.

Dottern berättade då i den utredning som gjordes att hon hade blivit slagen, knivhotad och utsatt för okvädningsord av sin mor. Socialförvaltningen beslutade då att dottern skulle omhändertas och hon placerade i ett familjehem.

Men det var inte förrän i fjol som dottern kände sig stark nog att göra en polisanälan mot sin mor.

Enligt domen är anledningen till att mamman trakasserade sin dotter att hon bland annat var missnöjd med dotterns val av pojkvän. Den 47-åriga mamman har också hotat att döda dotterns pojkvän.

Mamman har hela tiden uppgett att hon är oskyldig till åtalspunkterna. Men enligt tingsrätten är dotterns uppgifter mycket trovärdiga och mamman anses därför skyldig. Hon döms till villkorlig dom och dagsböter.

Tingsrätten anser att hennes psykiska och fysiska hälsa skulle kunna lida avsevärt men av ett fängelsestraff. Dottern tilldöms också ett skadestånd på 30 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".