Vårdcentral hänvisar till privatläkare

Bristen på läkare blir allt större och det ställer till problem för vårdcentralerna i länet. På Jakobsgårdarnas vårdcentral i Borlänge blir man tvungen att hänvisa sina patienter till privatläkare.

- För tillfället har vi mellan en tredjedel och upp till hälften av våra läkartjänster som är tomma, säger Ulf Nordin, chef på Jakobsgårdarnas vårdcentral.

På Jakobsgårdarnas vårdcentral blir man tvungen att prioritera, endas de akuta fallen får vård, andra får ställa sig i kö eller så hänvisas de till privatläkare.

Och till hösten planeras en nedläggning av Gylle vårdcentral i Borlänge, ett faktum som inte gör framtiden ljusare för Jakobsgårdarnas vårdcentral. Ulf Nordin kan bara konstatera att primärvårdens tillgänglighet blir allt sämre.

- Det är ju tänkt att primärvården ska vara nära och kunna sina patienter och när den delen i systemet har stora hål så är det klart att det blir tokigt.

- Vi måste ha en primärvård eller närvård som ser likadan ut över hela vårt land, säger Ulf Nordin som tycker att man på lasaretten måste samarbeta mer och samordna resurserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".