Vanligt med hot mot vittnen

Den tungt kriminellt belastade 26-åring som år 2000 misshandlade Mark Levengood i Mora, stod i dag inför rätta vid Mora tingsrätt för övergrepp i rättssak och olaga hot. Enligt målsägarbiträde Mats Bergh är det långt ifrån unikt att vittnen råkar ut för den här typen av brottslighet.

- Här räcker ju inte samhället till, säger Mats Bergh. Det är ju ett fåtal av dom övergrepp som dom här personerna drabbas av som slutar med åtal och fällande dom. Och det är långt ifrån tillräckligt.

26-åringen anklagas för att ha misshandlat och hotat en yngre man och dennes syster till livet, efter att han vittnat mot en av 26-åringens bekanta.

Förhandlingen vid Mora tingsdrätt idag fick hållas för lyckta dörrar, eftersom syskonparet som utsatts för trakasserier och hot under flera års tid, inte var beredda att vittna inför det 20-talet ungdomar som kommit för att stödja 26-åringen.

Innan rätten tömdes utbyttes menande blickar, tecken och leenden mellan den åtalade och åhörarna som sedan fick lämna rättssalen.

Rätten avkunnar dom om drygt en vecka och till dess sitter 26-åringen häktad.

Under de senaste åren har 26-åringen och andra i hans bekantskapskrets utsatt syskonparet för återkommande hot och trakasserier - och det är ett allvarligt hot mot rättssamhället om sådana här brott inte beivras enligt Mats Bergh.

- Utan folk som vågar vittna har rättsapparaten ingen möjlighet att fungera, säger han. Där måste det till en lagskärpning och högre skadestånd för dom som drabbas.

Syskonparet och deras familj har drabbats hårt av trakasserierna, brodern har tvingats flytta från Mora till annan ort och systern har idag skyddad identitet.

För att komma till rätta med de här problemen tycker Mats Bergh det krävs större resurser till polis och åklagare för att jobba med den här sortens brottslighet och en bättre lagstiftning på skadeståndssidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista