Skattelindring ger långtidsarbetslösa jobb

Allt fler arbetsgivare anställer långtidsarbetslösa. Den utvecklingen är ett resultat av arbetsförmedlingens satsning på skattelindring för arbetsgivare som anställer en person som varit arbetslös i mer än två år. Trots att skattelindringen har funnits i flera år är det först nu under lågkonjunkturen som fler arbetsgivare utnyttjar den här möjligheten.

Både privata som offentliga arbetsgivare kan få upp till 750 kronor per dag i skattereduktion på lönekostnaden om de anställer en person som varit arbetslös i mer än två år.
Kjell Bergqvist är chef på arbetsförmedlingen i Hedemora och han tror inte att arbetsgivare utnyttjar det här för att få billig arbetskraft.
– Jag ser det definitivt inte som ett utnyttjande, det är en anställning, säger han.

Rolf Barreby hade varit arbetslös i två och ett halvt år när Lärcentrum i Hedemora anställde honom med hjälp av det här anställningsstödet. Han tror att det skulle ha varit betydligt svårare för honom att komma ut på arbetsmarknaden om inte den här möjligheten fanns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".