10 000 kronor till gymnasieelever

Den privata skolan Falu Frigymnasium tänker ge 10 000 kronor till var och en av eleverna i årskurs tre. Den här nymodigheten införs till hösten, berättar skolans rektor Bo Ericols.

- Ursprunget till idén var att personalen på skolan har ett kompetenskonto och varför skulle inte eleverna kunna ha något motsvarande? säger Bo Ericols, rektor för Falu Frigymnasium.

Eleverna ska alltså få 10 000 kronor var att disponera sista året på gymnasiet.

Men hur har då skolan råd med det här? Jo, datorer är billigare idag än dom var för några år sen. Där tjänar vi pengar, säger Bo Ericols.

- Vi har också en minimal administration, inte en lärare utöver vad vi måste ha och inte en enda ny möbel till exempel. 

Det eleverna bland annat vill göra är att gå en intensivkurs i engelska i ett engelskspråkigt land eller att ta körkort.

- Jag tror inte att man kan köpa en tonåring med pengar men jag tror att det här kan vara en motivering för eleverna, säger Bo Ericols som tror att kompetenspengarna för ungdomarna kan visa på en god kvalité hos skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".