Allt fler indrivningar i Dalarna

Rekordmånga vänder sig till Kronofogden för att få hjälp med att driva in skulder. Hittills i år har både antalet betalningsförelägganden och antalet fall som går till indrivning ökat med nästan tjugo procent i Dalarna och Gävleborg.

- Det är en allvarlig trend i samhället att indrivningarna ökar, säger Sven Kihlgren, regionkronodirektör på Kronofogdemyndigheten. Om det är så att gemene man inte har känsla för vad det innebär att köpa saker utan att man tänker att det ska betalas senare så skjuter man ju bara skuldbördan framför sig och till slut klarar man inte av det.

Sven Kihlgren tror att det kan härledas till en allt aggressivare marknadsföring från företag där man lockar med erbjudanden om att betala senare.

Trenden med att allt fler har svårt att betala av sina köp har Kronofogdemyndigheten kunnat se under flera år men ett trendbrott är enligt regionkronodirektören att fler och fler av fodringarna går vidare till indrivning, alltså att kronofogden tar över skuldindrivningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".