Mer pengar till landstinget

Regeringens uppgörelse om ett nytt system för skatteutjämning innebär ingen hjälp till Dalarnas hårt prövade kommuner. Nästa år, när det nya systemet införs, får länets kommuner dela på fem extra miljoner. Men om sju år, när systemet är helt genomfört, får Dalarna 51 miljoner mindre än i dag.
Landstinget däremot, får 46 nya miljoner nästa år och 64 miljoner om sju år.

- Vi är glada över att det blir ett tillskott, men det är inte så mycket att det är avgörande för vår ekonomi, säger landstingsdirektör Elsa Lundmark till Dalanytt.

Skatteutjämningssystemet brukar också brukar kallas Robin Hood skatten, eftersom det tar pengar från rika kommuner och Landsting och ger till fattigare. Nu har det här systemet gjorts om. Vinnarna blir Stockholm och Norrland. Och i Dalarna blir det alltså ingen dramatisk skillnad. Landstinget får en extra slant, men det förändrar inte planerna på besparingar, säger Elsa Lundmark.
- Det ändrar inte på våra förutsättningar. Vi har ändå en budget på fem miljarder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".