Småföretagen hotas av åldern

- Det här får stora konsekvenser för sysselsättning, skattepengar och i förlängningen även tillväxten, säger Martin Hallberg på Företagarna i Dalarna som ser en fara i att nästan hälften av småföretagarna i länet är över femtio år.

Nästan hälften av alla Dalarnas småföretagare är över femtio år, och runt siljan är andelen ännu högre - sextio procent. Det här kan innebära att 3200 företag läggs ner inom tio år.

- Det finns ju många strukturella hinder för att ta över ett företag, säger Martin Hallberg. Det finns mycket hjälp att få när man vill starta ett nytt företag men inte alls lika mycket om man vill ta över ett befintligt företag.

Enligt honom är det en lång process att överlåta sitt företag på någon annan och han hoppas nu att Företagarna i Dalarna kan bidra till att fler börjar fundera på vad som ska hända med deras företag i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista