Rekordorder till Metso paper

Nu har Stora Enso bestämt vilket företag som ska leverera den nya pappersmaskinen till Kvarnsveden. Det stog mellan två av världens ledande pappersmaskinsleverantörer; tyska Foith paper och finska Metso paper. Och det blev Metso paper som fick uppdraget.

Hela projektet kostar över fyra miljarder kronor och pappersmaskinen står för över häften av kostnaderna.

- Vi är mycket nöjda med Metso paper och vi hade varit nöjdamed Foith också om dom hade haft rätt pris, säger Anders Backlund som leder projektet på Kvarnsveden.

Man vill inte säga något om de exakta priserna eftersom projektet är unikt.

Orden, som alltså ska vara värd över två miljarder kronor, är den största i Metsos historia och den största för Kvarnsveden. Den jättelika pappersmaskinen, som blir störst i världen, levereras i november i år och produktionen beräknas vara igång ett år senare.

Men redan nu har utbyggnaden börjat här i Kvarnsveden. Hundratals arbetstillfällen har skapats hittills men det är ännu osäkert om Metso kommer att välja lokala underleverentörer.

Henning Ekström, montageansvarig i projektet, tror att lokala chaktare, svettsare och byggarbetare har god chans att få arbeten under monteringen av maskinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista