Förundersökning mot Collberg

En förundersökning om misstänkt jaktbrott har inletts mot jägaren och debattören Tage Collberg från Säter, ordförande för Sveriges samarbetsforum i rovdjursfrågor. Orsaken är att han har haft lämningar av tjuvskjutna vargar i sin ägo.

Åklagaren blev varse att vävnadsproverna fanns i hos Collbergs genom ett reportage som sändes i Sveriges Televisions Uppdrag granskning på tisdagskvällen.

Reportrarna har delvis arbetat under täckmantel och med dold kamera för att få fram materialet till programmet, som är ett samarbete med norsk television.

Bland vargmotståndarna hävdas sedan länge att de skandinaviska vargarna är djurparksvargar - utplanterade av myndighetspersoner och vargvänner.

Med detta som utgångspunkt närmade sig reportrarna några av motståndarna. De sade att de var intresserade av de svenska vargarnas ursprung och gärna ville DNA-testa dem. På så vis kom man över material från döda vargar.

I nästa veckas Uppdrag granskning sänds ytterligare ett reportage om tjuvjakten på varg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista