Reumatikeraktion mot förpackningar

För reumatiker kan en vanlig syltburk, vacuumförpackning eller livsviktig medicin vara omöjlig att öppna. I dag genomför därför Reumatikerförbundet en massaktion för att få förpackningar som även dom kan öppna.

- En vanlig glasburk måste jag använda ett hjälpmedel till, annars får jag inte upp den, säger Barbro Berg som är ordförande för Faluns Reumatikerförening.

För Barbro Berg och 2500 andra reumatiker i Dalarna kan en helt vanlig syltburk vara ett oöverstigligt hinder. I dag anordnar reumatikerförbundet en omröstning där bästa och sämsta förpackning ska utses. För enligt Barbro Berg tänker inte producenterna på henne.

- Vi ska vara ute på stan och höra vad allmänheten tycker om svåröppnade förpackningar för det tror jag många tycker är jobbigt.

Enligt Barbro Berg är den lättaste förpackningen att öppna äggkartonger. Många burkar och plastförpackningar kan däremot vara svårforcerade.

- Ibland får man både pillra och bita och riva på alla möjliga sätt för att komma åt produkten, säger Barbro Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".