Barnpiloter i Hedemora ser barn bättre

Hedemoras Barnpiloter har nu funnits i ungefär ett år. Arbetet går bra hittills och man har bland annat börjat prata mer om Barnkonventionen och se utifrån barnens perspektiv i nämnder.

Sammanlagt nio politiker fick i uppgift att vara barn- och ungdomsombudsmän, som ska se till att det kommunala arbetet tar större hänsyn än tidigare till barns och ungdomars önskemål och behov.

Eftersom titeln Barnombudsman redan är upptagen, så kallas de här personerna för Barnpiloter i Hedemora.

- Vad jag märkt i vår nämnd är att det pratas mer om Barnkonventionen och Barnchecklistan, säger Ann Pettersson, en av flera barnpiloter i Hedemora och ledamot i Barn- och Utbildningsnämnden i Hedemora.

Hon menar också att frågor kring barn väcks på ett helt annat sätt, något som hon fått bekräftat av sina kollegor som också är Barnpiloter men sitter i andra nämnder.

- Jag hoppas att det här innebär att vi tänker mer på barnen men också att barnen blir mer intresserade av sin närmiljö och att de märker att saker förändras, säger Ann Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".