Framtida artrikedom räddad

Nu när Rottnebyskogen utanför Falun blivit klassat som reservat sätter den påtryckargrupp som arbetat med det här punkt för sitt arbete som pågått i nästan sju år.

- Den här skogen är ju tvåhundra år gammal och en tallskog är artfattig när den är ung, berättar Charlie Ekenberg på Naturskyddsföreningen som varit drivande i den här frågan.

Han menar att när skogen blir uppemot 300-400 år kommer det att finnas fler arter i den. Och om man låter Rottnebyskogen finnas kvar om ett par hundra år kommer den att bli mycket intressant.

- Det kanske inte är reservatet i sig som är viktigt utan att man slagit fast att det här är inte en skog som ska skövlas eller tas ner bara för sitt skogsvärde, säger David Cluer från Friluftsfrämjandet. Det är så stora värden i att den finns kvar och att den får vara en åskådningsplats för våra unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".