Vargens påverkan på människan

Det har hittills aldrig gjorts någon forskning om varg ur människans synpunkt enligt professor Åsa Boholm vid Göteborgs universitet. Därför ska man nu forska kring detta.

- Vi kommer att intervjua personer och träffa dom i deras hem och låta dom berätta själva hur vargen påverkar deras liv, berättar Åsa Boholm.

Forskningen på den svenska vargen har pågått länge - men nu intresserar sig forskarna också för hur människor som lever med varg nära sig ser på sin situation och på förekomsten av varg.

Projektet har pågått ungefär ett år. Forskarna kommer att söka upp människor i Dalarna och Värmland där vargflockar lever och göra intervjuer och deltagande observationer. Människan med vargen inpå knuten kommer att stå i centrum.

Den här forskningen har redan väckt stor uppmärksamhet bland journalister och andra intresserade trots att den inte hunnit komma med några som helst resultat ännu - troligen för att här finns en konflikt mellan staten och vargmotståndarna.

Åsa Boholm har i tidigare forskning konstaterat att i sådana här konflikter känner sig lokalbefolkningen ofta överkörda av beslutsfattarna.

- De blir inte lyssnade på och behandlade med respekt och människor lokalt känner sej överkörda. Och det kan skapa frustration.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista