Mora

Tidigare morddömd man nu frikänd

Den 59-årige man, som Mora tingsrätt i somras dömde till 12 års fängelse för att han knivmördat en 54-årig kamrat, frikändes i dag av Svea Hovrätt. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att bevisningen inte är sådan att den räcker för en fällande dom.

Utredningen ger utrymme för alternativa gärningsmän, skriver hovrätten i sin dom.

Den 54-årige mannen dödades i januari med ett knivhugg i bröstet i den åtalades hem i Mora. Båda var vid det här tillfället berusade och den åtalade, som nekat till gärningen, har hävdat att han låg och sov och sedan hittat 54-åringen livlös.

Därefter har han i chocktillstånd tagit hand om kniven och sköljt av den.

Ett väldigt besynnerligt handlande av en oskyldig person, menade tingsrätten, som dock i sin fällande dom i första hand stödde sig på vittnesuppgifter från en granne till 59-åringen.

Att Svea Hovrätt inu friat 59-åringen kom inte som någon överraskning. Efter förhandlingarna för tre veckor sedan, släpptes han nämligen på fri fot.

I domen skriver hovrätten att det inte är utrett att 59-åringen haft motiv för att ta livet av 54-åringen. Bevisvärdet av grannens uppgifter är också svagt, menar hovrätten, som påpekar att han varit berusad i flera dagar vid det aktuella tillfället.

Så 59-åringen frias från mord. Men hovrätten var inte enig, en hovrättsassesor ville att tingsrättens morddom skulle fastställas.

Tingsrätten dömde också 59-åringen för att falskt ha pekat ut en namngiven person som gärningsman, men även den åtalspunkten ogillades av hovrätten.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".