Fotboll

Falu FK hotas av nedläggning

Framtiden är oviss för Falu Fortbollsklubb. Trots sportsliga framgångar är ekonomin fortsatt dålig. Moderföreningarna Falu BS, Slätta SK och Korsnäs IF vill förmodkligen inte lägga några pengar för att rädda klubben.

I kväll inleder Falu Fotbollsklubb kvalet till division två. Även om det blir segrar i kvalet är det inte säkert att klubben finns kvar nästa år. Den dåliga ekonomin gör att klubben riskerar att läggas ned senare i höst.

-  Det förs en diskussion om framtiden. Sportsligt ser det okej ut, vi är på väg upp i division två, säger Mats Andersson, ordförande i Falu FK.

För fyra år sedan slogs herrseniorverksamheten i klubbarna Falu BS och Slätta SK samman till Falu FK. Även Korsnäs IF fanns med. Tanken var att göra en elitsatsning i Falun, både ekonomiskt och sportsligt.

Ekonomin dålig

Men sportsligt har det gått dåligt. Laget har på två säsonger rasat ned till i division tre. Men chansen till division två-spel finns kvar genom kvalet som startar i kväll borta mot Bollstanäs från Upplands Väsby.

Ekonomiskt har det gått ännu sämre. Moderföreningarna Falu BS och Slätta SK har fått gå in med nära tre kvarts miljon kronor de här åren. Det är delvis pengar som föreningarna fick när spelaren Njogu Demba-Nyrén blev proffs i Europa.

"Kan inte svara"

Nu har Slätta SK sagt nej till mer pengar. Falu BS funderar på hur klubben ska göra.

Mats Andersson som är ordförande i Falu FK kan inte svara på frågan om klubben kommer att överleva.

- Det kommer jag inte att kunna svara på i det här läget. Det blir en fråga för Falu FK, Falu BS, Slätta och Korsnäs att ta ett gemensamt beslut i så fall. Den diskussionen måste vi ha tillsammans, säger Mats Andersson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se