Joggare sprang rakt in i skjutövning

I helgen var det nära att det hände en allvarlig olycka på det stora övningsområdet som tillhör regement i Falun.
Hemvärnet hade en övning med skarpammunition när det upptäcktes att flera personer hade tagit sig in på det avlysta området.

Sedan regementet lades ned för fyra år sedan är det allt fler som använder skjutfältet för att till exempel jogga, rida eller rasta hunden. Och en del av dessa människor tar sig alltså in på området även när det pågår övningar.

- Jag blev både rädd, ledsen, förbannad och bekymrad. Mitt under en pågående övning kom först två stycken joggare springande rakt mot en kulspruta under eldgivning. Sedan kom en motorcyklist farande i samma område, säger Tage Johansson, chef för Dalregementsgruppen.

Allmännheten varnas för skjutövningarna på 54 kartor, fällda bommar och flaggor som hissats vid vägarna in emot skjutområdet. Trots detta har det hänt flera gånger den senaste tiden att motionärer, ryttare och andra givit sig in på de avlysta områdena, med risk för sina liv.
- Jag vill verkligen poängtera att vi måste respektera de här skyltarna och titta på dem. För skulle det hända att vi skjuter ihjäl någon, då går det aldrig att försvara, förklara eller på något vis göra ogjort, säger Tage Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".