Mora kommun

Nya vindar på ridskola

Det kommer att bli stora förändringar vid Mora kommuns ridanläggning på Lomsmyren. Den nuvarande hyresgästen, Mora ridklubb, sägs upp.

Många fler intressenter erbjuds att hyra in sig på anläggningen, och nu söker kommunen pengar från EU för att få igång den nya organisationen.

– Vi vill utveckla anläggningen till ett centrum för rid- och hästintresset i regionen, säger Gösta Frost, ordförande i ansvariga tekniska nämnden i Mora. Mora Ridklubb orkar inte själva driva den stora anläggningen med ridhus, stallar, ridbanor och travbana.


Förändras vid årsskiftet
Redan vid årsskiftet hoppas kommunen att den nya organisationen ska komma igång. Då ska ridskola och ridklubb samsas med till exempel islandshästar, westernryttare, islandshästar, travintresserade, brukshundklubb. Det kan också bli så att delar av anläggningen arrenderas ut till privata intressenter.

På Mora Ridklubb har man under lång tid hört rykten om vad som är på gång och en övergripande information gavs vid ett snabbinkallat medlemsmöte i söndags.

– Det är positivt med fler aktörer på anläggningen, säger en av medlemmarna, Christina Ek, men vi har hittills bara fått en övergripande information och vet inte vad konsekvenserna blir vare sig för ridskolan eller klubbens privatryttare.


Oro bland medlemmarna
Bland klubbens medlemmar är oron stor för ridskolans framtid.

– Om ridskolan garanteras tillgång till ridhuset de tider som krävs, kommer det nog att gå bra, tror ridinstruktör Therese Runberg.

– Kommunen är angelägen om att det ska finnas en ridskola, säger Gösta Frost, men hur den ska drivas får vi resonera om senare.

Dalanytt
dalanyttsr.se